2015. április 19., vasárnap

Zeneajánló: Virrasztók

Egy ideje már gondolkodom rajta hogy időnként írhatnék zeneajánlókat is. Nem hiszem hogy túl sok lesz ebből, de azért elő fog fordulni.
Mai nap a Virrasztók nevű zenekart szeretném nektek bemutatni, mert nagyon megfogott a zenéjük.

A zenekar egy Pécsi folk-industrial-metal banda, nagyon egyedi hangzásvilággal. Ahogy Ők is elmondták az egyik interjúban, nem az a tipikus csujjogatós folk zene, de a népi ének fontos részét képezi. Témailag eléggé a halálra fókuszálnak, nagyon szép szövegkörnyezetben. Dalaikban előfordulnak még balladák, népdalok és történelmi események feldolgozása.

Következzen most néhány dal, a véleményemmel:

A kaszás
Az első dal amit hallottam. Elsőre nem győzött meg annyira, de aztán végül sokat hallgattam:


Pipás Pista

"Végezetül jegyezze meg minden erőszakos férfi, 

Eljön érte rőf kötelével özvegy Pipás Pista néni!"


A következő dal egy Pipás Pista nevezetű emberről szól, aki nő létére férfiként élt, és gyilkolta a férfiakat, akik bántották a nőket. Valós történéseken alapul és szerintem nagyon jól eltalálták:






A hűtlen asszony balladája

"Három halál közül hogyha én választok, hét asztal vendégnek vigon gyértyát tartok."

Ez a dal valami fenomenális. A hűtlen asszony sorsát meséli el, akinek bűne végül nem marad megtorlás nélkül. Külön tetszik ahogy válaszolgatnak egymásnak a dalban. Ja és küldeném a mai csalfa, könnyűvérű tinilányoknak ezt a dalt sok szeretettel :D


Kökény Anna
Kökény Anna aki a boszorkányüldözés áldozata lett. Gondolom a boszorkányüldözésről már mindenki hallott. Elég nevetséges és igazságtalan dolog volt. Ebben a dalban egy "boszorkány" oldaláról hallhatjuk a dolgokat.


Az én időm
"Az én időm, mint a szép nyár
Gyorsan pereg, menten eljár
S jő a sötét, a hosszú tél,
Tavaszt senki már nem remél.
Itt az idő megfontolnom,
Hogy végződik majd a sorsom,
Mert rövid e földi élet,
És oly közel van az ítélet."

Egyszerűen csak szép:


Élve eltemetve
Ebben a dalban a kedvenc részem mikor tompán hallatszik a női ének, emberünket pedig éppen ássák el, nagyon jól megcsinálták, teljesen élethűen ábrázolják az élve eltemetett ember szenvedéseit.


A halálon is túl


"Örökké, a halálon is túl"

Egy csodaszép dal, csodaszép és igényes videóklipel, a vendégénekesnő hangja is nagyon jól illik ehhez a dalhoz és ráadásul a klipet Győrben forgatták (Győri vagyok :) ):


A halálra táncoltatott falu
Kicsit vidámabb hangulatú dal, de a témája megint a halállal összeköthető. Szinte tényleg táncra késztet, csak nehogy túlzásba vigyük a táncot ;)


Végzetes keringő
Egyik nagy kedvencem, olyan kis kellemes dallama van aztán rájössz hogy egy sorozatgyilkosról szól és ledöbbensz. :D Fantasztikus!



Sirató
Az utolsó amit megmutatok, az a dal amelyik szerintem a legnagyobb hatással volt rám. A témája megint a halál. Gyönyörűen énekel benne a lány a szöveg is szép. Nagyon mély és szomorú dal, de libabőrős leszek tőle.



Még jó pár dalról tudnék írni, de ha ennyi nem győzött meg titeket akkor többel se megyek semmire.
Ha megtetszett akkor Budapesten májusban láthatjátok őket élőben.

Nektek hogy tetszik a Virrasztók zenekar?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése